• foto7
 • foto2
 • foto4
 • foto3
 • foto8
 • foto1
 • foto6
 • foto5

Poziv za prijavu na Izbor najuzornije hrvatske seoske žene

Najuzornija hrvatska seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na natjecanju za Izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

Tim projektom želimo pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, ali i sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15.listopada diljem svijeta.

Skrenuti će se medijska pažnja na ženine uspješne aktivnosti koje do sada nisu bile odgovarajuće promovirane, vrednovane i nagrađivane, osobito u seoskim sredinama. 

Ovogodišnji izbor održati će se 14. listopada u Gradu Zagrebu, a prijave se primaju do 30. lipnja 2018. godine. Prijava mora sadržavati ime, prezime, adresu i broj telefona, datum i godinu rođenja, bračno stanje, zanimanje te kratak životopis. Prijave slati poštom na adresu svoje županije ukoliko su objavili natječaj, a ako nisu, onda na adresu: Katica Jerleković (predsjednica udruge), Cekovići 26, Kravarsko ili elektroničkom poštom na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju mob: 098/659-880.


Predsjednica: Katica Jerleković

Obrazac možete preuzeti ovdje.

20180419 184142U OŠ "Vladimir Nazor" Pisarovina 19. 4. 2018. održana je prva radionica kukičanja "Hobice za palčiće" na koju se odazvalo dvatesetak osoba i toliko djece. Voditeljica Maja Knez Vranić objasnila kako se pletu hobotnice koje podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce i na majčinu utrobu zbog čega osjećaju sigurnost. Hobice su medicinsko pomagalo koje ih smiruje i daje im oblik fizičkog kontakta. Odvraća im pažnju od inkubatora i omogućuje lakši rad medicinskom osoblju jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene.

Za izradu pletenih hobotnica potrebno je osnovno znanje u kukičanju. Ukoliko želite biti dio ove humane akcije (hobotnice se nakon provjere doniraju bolnicama - prijateljima hobica), dođite 3.5.2018. u 18 sati u osnovnu školu na radionicu. Potrebno je ponijeti heklicu 2 - 2,5 mm veličine. Za konac se pobrinula Turistička zajednica općine Pisarovina.

plakatRadionica je namjenjena učenicima i stanovnicima općine Pisarovina.

Radionice bi se održavale jednom mjesečno u prostorijama OŠ“Vladimir Nazor“,Pisarovina u suradnji sa TZ općine Pisarovina.

Na prvoj radionici upoznala bih sudionike sa hobicama za palčiće ( zašto hobice,čemu one služe,kako se izrađuju i kuda ih šaljemo dalje) kroz prezentaciju .

UKRATKO:

Zašto hobice?

Pletene hobotnice podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce i na majčinu utrobu zbog čega osjećaju sigurnost.

Hobice su medicinsko pomagalo koje ih smiruju i daje im oblik fizičkog kontakta .

Odvraća im pažnju od inkubatora i omogućuje se lakši rad medicinskom osoblju jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene.

Kako se izrađuju?

Hobotnice se heklaju od konca koji je 100% pamučan, određene debljine, a punjenje je antialergijsko( za materijal se pobrinula ZT općine Pisarovina) te postoji određen broj heklice ( 2/2,5). Imamo točno uputstvo za izradu hobotnice, ne radi se napamet nego se točno zna što se radi i postoji red po kojem se radi. Sve hobotnice koje izradimo, šalju se u Varaždin na provjeru.

Ne smije biti rupica, glava mora biti tvrda, moraju se poštivati mjere te nakon toga hobotnice idu na pranje i sušenje, a onda su spremne za bolnice koje ih prije stavljanja u inkubator steriliziraju.

Bolnice - prijatelji hobica

 1. KBC sestre milosrdnice, Vinogradska
 2. KB Merkur
 3. Petrova
 4. Bjelovar
 5. Sisak
 6. Knin
 7. Koprivnica
 8. Čakovec
 9. Vinkovci
 10. Osijek
 11. Virovitica
 12. KBC Rebro
 13. Zabok
 14. Dječja bolnica Klaićeva

 Što je potrebno za radionicu?

Na radionicu je potrebno donijeti heklicu veličine 2/ 2,5 i važno je znanje osnova kukičanja,heklanja.

Izrada jedne hobice traje 2 – 3 sata,ovisno o brzini spretnosti.

Na radionici će svi sudionici dobiti potreban materijal(konac i punjenje) i detaljne upute o izradi u pisanom obliku.

A nakon uvoda i upoznavanja sa svim potrebnim detaljima krenut ćemo u izradu naših prvih hobica.

Radionicu će voditi Maja Knez Vranić