• foto1
  • foto3
  • foto4
  • foto7
  • foto6
  • foto2
  • foto5
  • foto8

Muzej

muzej1 2Zavičajni muzej Donja Kupčina je osnovan 1973.godine. Smješten je tridesetak kilometara južno od Zagreba u istoimenom selu te predstavlja jedan je od većih hrvatskih muzeja na otvorenom.
Gradio se planski i sustavno tako što je na današnji prostor Muzeja sredinom 20.stoljeća bilo premješteno pet zgrada iz pojedinih zaseoka Donje Kupčine. U njima leži velika kulturna i povijesna vrijednost jer predstavljaju tipične stambene i gospodarske objekte sela, a ujedno predstavljaju i vrijedne primjere narodnog graditeljstva Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine.
  
Tri stambene zgrade – čardaci i prizemnica,  te gospodarski objekti – štala, ostava i krušna peć napravljeni su od hrastovih dasaka planjki i potječu iz kraja 19.stoljeća. Mještani Donje Kupčine popunjavali su zgrade tijekom vremena s predmetima koje su donosili iz svojih domaćinstva, a koji su vremenom, procesom osuvremenjivanja, izlazili iz svakodnevne uporabe. 
   
U Zavičajnom muzeju se tako može vidjeti bogata zbirka tekstila (narodna nošnja i ostale narodne rukotvorine ukrašene tradicijskim ornamentima), stare peći, ormari, drveni kredenci, stolovi, stolice, kreveti, te veliki broj keramičkog, željeznog i drvenog posuđa. Ove predmete mještani su donosili i darovali Muzeju tijekom četiri desetljeća, uglavnom nakon što bi predmeti izašli iz uporabe u domaćinstvu. 
Na isti su način u Muzej donosili poljoprivredne alatke, sprave za obradu tekstila, te naprave za dizanje i vuču drvenih zgrada (koje su posebno zanimljive s obzirom da su se pomoću njih mogli premještati s jednog mjesta na drugo veliki drveni stambeni i gospodarski objekti), te ostali brojni predmeti tradicijske baštine Donje Kupčine i njene okolice.
Izložena je i stara kočija koja je bila jedino prijevozno sredstvo do pojave bicikla i automobila. Na dvornom mjestu u sredini Zavičajnog muzeja smješten je zdenac na šibu s drvenom krunom.
 
U postavu izložbi indirektno sudjeluju i sami mještani (svojim kazivanjima) čime Muzej teži tome da bude utemeljen na lokalnoj zajednici i u potpunosti otvoren prema njoj. Namjera izložbi je prihvaćanje baštine kao kolektivnog pamćenja i kao totaliteta pri čemu se kroz izložbeni proces koriste znanstveni argumenti kako bi se prezentirala vizija, pitanja i mogućnosti sa svrhom da Muzej koristi zajednici i općem interesu društva.  
 
Zavičajni muzej Donja Kupčina čuva svoju vrijednost u iznimnoj i skladnoj kombinaciji između prezentirane zaštićene baštine u prvenstveno seoskom prostoru i muzejskog načina prikupljanja i tumačenja vrijednosti koja su nadživjela vrijeme i svjedoče o njemu. Integracija prezentiranih i očuvanih seoskih okućnica ili grupiranih vrijednih stambenih i gospodarskih objekata, te njegovanje autentičnih poljoprivrednih kultura mogu se smatrati cjelovitim prikazom odnosa čovjeka prema okolini sa svim povijesnim mijenama.
 
 Radionice:
- Namijenjene su djeci predškolske i školske dobi i organizirane u dvorištu muzeja i u zidanoj zgradi (u vrijeme zimskih mjeseci).
- Edukacijski programi sa ciljem upoznavanja kulturne i prirodne baštine, te tradicijskog materijalnog i nematerijalnog naslijeđa.  
- Vezane uz godišnje običaje (Uskrs, Dani kruha, Božić, Fašnik ...) kao i uz tradicijske obrte: obrada drva, keramike...
Radionice vodi Anđelka Vidović.
 
Organizacija grupnih posjeta se mogu dogovoriti preko Zvičajnog muzeja na broj telefona: 099/753-1224,
Turističke zajednice Općine Pisarovina na broj telefona: 01/6291-197, 099/409-5514; e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 
 
Cijene ulaznica kn
ODRASLI 10
Odrasli sa stručnim vodstvom 20
DJECA, ĐACI, STUDENTI, UMIROVLJENICI 5
OBITELJSKA ULAZNICA 30
RADIONICE 15
STRUČNO VODSTVO (uz prethodnu najavu) 50
 
Radno vrijeme:
uto-pet                      9-13 sati
sub                          10-14 sati