• foto6
  • foto3
  • foto4
  • foto2
  • foto7
  • foto1
  • foto8
  • foto5

ODABERI KATEGORIJU

link-svelink-opcinalink-komunalnolink-sportlink-muzej
link-turizamlink-udrugelink-mladilink-vrti

DSC 8947

Uoči blagdana Sv. Martina održan je koncert Ansambla za ranu glazbu Otium u župnoj crkvi u Jamnici Pisarovinskoj. Skladbe datiraju iz razdoblja 14. – 16. stoljeća, a izveli su ih Ivana Bičanić, sopran; Helena Galovac, alt; Igor Peteh, tenor, Rober Šantek, bas. Stihove je kazivala Sonja Nikolić.

Svoj dan Općina Pisarovina proslavila je na dan općinskoga zaštitnika - sv. Martina 11.11.2017. Prije koncelebrirane svete mise u crkvi sv. Martina biskupa položeni su vijenci na spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima kod pogona „Jamnice“ i u šumi Petrinske Stani u Donjoj Kupčini. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, načelnik Tomo Kovačić govorio je o projektima koji su pred Općinom, a planiraju se realizirati u suradnji s nadležnim državnim tijelima, Zagrebačkom županijom i sredstvima EU fondova.

„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske ceste prepoznali su potrebu i važnost izgradnje nove državne ceste - od čvora Zdenčina na autocesti Rijeka-Zagreb do Pisarovine. Izrada glavnog projekta je u završnoj fazi, a sama gradnja planira je u 2019. i 2020. godini“, rekao je Kovačić, dodavši da je u pripremi potpisivanje sporazuma između Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda o izmještanju ceste od obale Kupe prema Gradecu Pokupskom, čime se rješava problem sigurnosti prometa i izoliranosti ovoga naselja za vrijeme poplava. Govorio je i o projektu katastarske izmjere, bez ijedne kune ulaganja vlasnika zemljišta i objekata na njemu, kao i razvoju turizma.

„Dosadašnji stupanj razvoja općine te njezin geografski i strateški položaj dovoljan su razlog da više nikada nikome ne padne na um da nepromišljenim odlukama ili populističkim mjerama pokuša ukinuti općinu koja ima sve uvjete za normalno funkcioniranje i samofinanciranje“, poručio je Kovačić.

Uz izaslanika predsjednika Sabora RH, Andriju Hebranga koji je na središnjem trgu otkrio skulpturu Jane, čime je trajno obilježeno najpoznatije izvorište prirodne mineralne vode u RH - Jamničke kiselice, prisutnima se obratila i zamjenica župana Nadica Žužak te Mladen Pandža koji je najavio početak nove katastarske izmjere za katastarsku općinu Lučelnica. Sjednici su nazočili i general Mladen Markač, saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević, savjetnik predsjednice Davorin Štetner, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban.

Skulptura Jane tako će krasiti Trg Stjepana Radića čiji autori su umjetnici Emilija Karlavaris i Izvor Oreb. Odljev skulpture Jane u prirodnoj veličini u leguri aluminija izrađen je u ljevaonici Ujević.

Dodijeljena su javna priznanja Malonogometnom klubu Lučelnica, Rukometnom klubu Jamnica, Mateu Krotu (Judo klub), Davidu Pavletiću (Judo klub), Lorenzu Vujaniću (streličarski klub), DVD-u Pisarovina i Ivanu Špišiću (Kavana i pizzeria Jamnici). Dodijeljene su i nagrade za najljepše okućnice i balkone u akciji Zeleni cvijet TZ općine Pisarovina: obitelji Milčić iz Donje Kupčine, Pavek iz Pisarovine, te Britvec iz Donje Kupčine (prva tri mjesta za okućnicu) i obitelji Pongrac iz Velike Jamničke, Sadak iz Velike Jamničke i Penezić iz Bratine za najljepše balkone.

Prije početka svečane sjednice, vatrogascima Bratine, kao jednom od tri središnja vatrogasna društva na prostoru općine, uručeni su ključevi navalnoga vozila, kapaciteta 2800 litara vode. Nadograđeno je na MAN-ovom podvozju, a njegova ukupna vrijednost je oko 700.000 kuna, od čega je dio sredstava osigurala i Zagrebačka županija. 

Program je vodila Lejdi Oreb, a pjesmom su ga uveličale VIS JANE iz Velike Gorice koje je omogućila Turistička zajednica Zagrebačke županije.

U prigodi dana Pisarovine svečano su otvorene i nove prostorije Općine. Vrpcu je prerezao Andrija Hebrang, počasni građanin općine Pisarovina. Tom prigodom u novom prostoru otvorena je i izložba fotografija i zapisa o životu i radu mještana Bratine povodom 10 godina postojanja KUD-a „Bratinečko srce“.