• foto3
  • foto8
  • foto1
  • foto2
  • foto4
  • foto5
  • foto7
  • foto6

ODABERI KATEGORIJU

link-svelink-opcinalink-komunalnolink-sportlink-muzej
link-turizamlink-udrugelink-mladilink-vrti

DSC 6942

JU Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s TZ općine Pisarovina i udrugom „Tri rijeke“ obilježila je Dan roda manifestacijom „Put bijele rode“ 2. i 3.  rujna 2017. godine u selu s najviše roda na području Zagrebačke županije, Donjoj Kupčini, općina Pisarovina.  Manifestacija se održala u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina, jednom od najvećih hrvatskih muzeja na otvorenom koji čuva bogatu povijest Pokuplja, Turopolja i Hrvatske Posavine. Cilj manifestacije je zaštita i očuvanja bijele rode, edukacija i promicanje zaštite prirode i prirodnih vrijednosti Zagrebačke županije.

Mještanima Donje Kupčine na čijim se obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalaze gnijezda rode dodijeljene su zahvalnice kako bi im se zahvalilo što na svojim krovovima čuvaju rodina gnijezda jer na taj način sudjeluju u očuvanju biološke baštine svog kraja. „Vi ste ponos Zagrebačke županije“ istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije te dodala  „Rode nam se svake godine vraćaju s juga Afrike i to je dokaz da živimo u zdravom okolišu.”

U sklopu manifestacije predstavljena je „Antologije natječaja za haiku na temu bijela roda“ i dodijeljena priznanja najuspješnijim autorima. Međunarodni natječaj na temu „bijela roda“  bio je raspisan u više kategorije na hrvatskom i engleskom jeziku, za djecu i odrasle. Ukupno je pristiglo 776 radova iz 38 zemalja, a najmlađi nagrađeni autori su imali samo 7 godina. Prilikom dodjele priznanja pobjednicima zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić rekao je: „Bijela roda je simbol prirode i ruralnih područja i, prije svega, utječe na nas kako bismo očuvali prirodu i brinuli o njoj“.

 Manifestacija je imala i svoj humanitarni karakter. U subotu su mnogobrojni mještani unatoč lošem vremenu sudjelovali u humanitarnoj biciklijadi kako bi pomogli u liječenju svom sumještaninu Lucasu Čačkoviću. Taj dan prikupilo se 11.350,00 kn od kotizacija, donacija i tombola.

U sklopu bogatog programa posjetitelji su uživali u izloži fotografija roda, edukativnom predavanju o rodama, razgledu zavičajnom muzeja, ali i različitim domaćim proizvodima koji su nekad pripremali i jeli naši stari. Manifestacija Put bijele rode završila je etno-koncertom na kojemu su nastupali KUD Magdalena iz Donje Kupčine, Ansambl „Lipe“ iz Siska, Zbor umirovljenika općine Pisarovina i Folklorna skupina „Jeteliček“ Češke besede Zagreb.

Kako je i u nedjelju nastavljena humanitarna akcija za Lucasa Čačkovića, gosti i sudionici programa u Zavičajnom muzeju te župljani Sv. Marije Magdalene nakon mise prikupili su 3.910,00 kn.

TZ općine Pisarovina zahvaljuje svima koji su sudjelovali u organizaciji i pripremi programa: LD "Šljuka" Donja Kupčina, KUD-u Magdalena, mještanima koji su donirali kukuruz za kuhanje i ženama koje su ispekle kolače, mlince, gibanice... te pripremile etno stol. Svoje proizvode izložili su: OPG Vularić (prozvodi od buče) i OPG Gumbarević (med i proizvodi od meda), OPG Marušić (bijeli luk) i Branka Brcković (ručni rad).

Pokrovitelji manifestacije: Općina Pisarovina i Zagrebačka županija.